torsdag 31. desember 2015

God jul!

God jul !
ønskes alle lesere av denne bloggen fra oss som har ansvaret for moskusprosjektet på Dovrefjell - Litt seint, men forhåpentligvis godt! Ute herjer nyttårsuværet, og det er godt å ha gode gjøremål inne.

Vi opplever at moskusbloggen  har et brukbart besøk både i innland og utland med besøk fra nasjonaliteter spredt over hele verden. I farten kan nevnes: USA, Canada, Japan, Russland, Frankrike, Irland, Danmark, Tyskland, Sverige og Finnland. Det synes vi spennende!

Pga. langvarig sjukdom har det vært liten framdrift i prosjektet i høst, men vi har bestemt at vi skal fortsette prosjektet i alle fall over sommeren 2016. Vi oppdager (som mange har gjort før oss) at ting tar lengre tid enn man tror. Vi hadde få produkter ferdig til salg i sommer, men tida som har gått har vært viktig for å modne tanker og å få ideer og erfaringer.

Det planlegges ny samling på Villreinsenteret på Hjerkinn på dagtid lørdag 16. januar 2016.
Vi håper på god oppslutning slik at vi kan planlegge våren og sommeren og komme et godt skritt videre i å finne produkter som kan produseres og selges til turister og på turistbedrifter på Dovrefjell i sommer!

Vi ønsker alle lesere av moskusbloggen
               Godt nyttår 
 og at vi i det nye året kan bringe mange spennende nyheter om råvarer fra moskus.




søndag 21. juni 2015

Vellykket utstilling på Hjerleiddagen 14. juni

Det var stor interesse for standen vi hadde under Hjerleidutstillinga.


Hjerleidutstillinga er den tradisjonelle håndverksutstillinga på Hjerleid på Dovre som har vært arrangert hvert år siden 1903. Den gangen var Hjerleid en husflidsskole med mange håndverksfag som bl.a. treskjæring, skomaker og snekkerfag. Seinere var skolen  yrkesskole og videregående skole med både håndverksfag og andre mer moderne yrkesfag og studiespesialisering. Studiespesialisering er i dag en avdeling ved nord-Gudbrandsdal vidaregåande skole. Håndverksfagene drives i dag som  en privatskole med utdanningstilbud innen treskjæring og smedfag (les mer om Hjerleid og Handverksskolen på http://www.hjerleid.no). På utstillingsdagen er skolen åpen også for andre som ønsker å vise fram ulike håndverksprodukter og håndverksproduksjon.

Til utstillinga til "Dovremoskus" var det laget seks plakater som forteller litt om arbeidet vårt i det året prosjektet har vart, og om erfaringene vi har gjort med råvarene. Stoffet til disse plakatene finner du fordelt på innleggene i denne bloggen. Det er meningen at plakatene skal lages i flere sett slik at både Folldal og Oppdal husflidslag kan ha sine lokale utstillinger.

Glimt fra utstillinga:
 
Det var gjort et forsøk på å lage krøllhårssåler av ragg fra moskus. Det er også sendte inn ull for rensing og spinning.
Ulike ideer til smykker av moskushorn. Her er det horn både fra den dekorative panneplata og fra lenger utpå hornet.

Strikkeprodukter av håndrenset og håndspunnet moskusull sammen med trekopper med moskusbein og -horn innfelt i håndtaket. Det er også forsøkt med flettet ragg til mindre gjenstander som "ferdaminner".

Logo for prosjektet

Nå har vi fått ferdig logoen for prosjektet vårt. Vi vil bruke logoen i ulike sammenhenger i arbeidet vårt, bl.a. ble logoen brukt øverst på plakatene vi laget til Hjerleid-utstillinga midt i juni. Logoen slik den nå foreligger, er tegnet av Inger Synnøve Killi, Dombås. Hun deltar i prosjektet og har utformet logoen etter idéer som har kommet inn.

Vi vil også bruke logoen når vi skal merke produktene som etterhvert blir utviklet av råvarene fra moskus.

mandag 1. juni 2015

Mobil moskusutstilling i sommer

Besetning av moskuspels ble lekkert og er kanskje et produkt det går an å satse på?
Nå går det fort mot sommer, og det blir liten tid til flere arbeidssamlinger i prosjektet før sommeren. Som vanlig tar ting lengre tid enn planlagt, og vi kom ikke så langt i arbeidet som vi optimistisk tenkte da vi startet opp for ett år siden. Dette er jo et prosjekt som drives av deltakernes interesse og går på frivillig basis på fritida for de aller fleste. Prosjektet må derfor i alle fall gå ett år til. Planene var jo å utvikle produkter fra råvarer av moskus som vi ville forsøke i markedet. Så langt er vi  ikke kommet enda, men vi er på god veg. Neste sommer må vi ha klar produkter som kan frambys for salg. I løpet av høsten og vinteren vil vi fortsette jobbinga.

Det store arbeidet nå er å planlegge en utstilling for å fortelle om moskusprosjektet vårt og arbeidet og erfaringene så langt. Den vil vises 14. juni  på Håndverksdagene på Hjerleid på Dovre sammen med bla. elevutstillinger innen trearbeid, treskjæring og smiing fra skolen.Håndverksdagene har ellers et rikholdig program og gjør det verd å ta turen til Dovre.

De som er interessert i å høre og se mere om arbeidet vårt med moskus, må reise til Dovre og besøke utstillingen på Hjerleid 14. juni. Utstillingen er åpen mellom kl 12 og kl 17.

Vi håper også at utstillingen kan brukes i andre sammenhenger  i løpet av sommeren og høsten.

Moskusbein i biter - en råvare med mange muligheter som ikke er så begrenset som andre råvarer av moskus, men fortsatt er det en råvare for oss - ikke et ferdig produkt, som jo er målet vårt.

Moskusull er ikke lettvint!

Om våren trekker moskusen ned fra fjellet til fjellbjørkeskogen til friskt og frodig beite. Denne våren er nok spesiell med mye kaldt vær i hele mai og stadig nysnø i fjellet. Den siste tida har dessverre flere moskus blitt påkjørt av toget. Moskus har ingen reaksjon med flukt og stiller seg opp mot faren. I naturen er dette tilstrekkelig beskyttelse. Men når toget kommer og moskusen står på jernbanelinja, er utfallet klart! Dyr som er påkjørt av toget er ofte så maltraktert at det er lite å ta vare på av skinn, horn eller kranier, men ofte er det litt ull og ragg som kan berges.

Arbeid for å berge ull og ragg fra moskus som er påkjørt av toget - når det er mulig.
Siden moskusull fra Dovrefjell er en svært begrenset og vanskelig tilgjengelig råvare, har Dovre husflidslag og moskusprosjektet bedt om å bli varslet når det er påkjørt moskus på jernbanen, dyr som ikke vil bli tatt vare på på annen måte. Den siste tida har husflidslaget rykket ut flere ganger ved moskuspåkjørsler på toget, siste gang for en drøy uke siden da det ble påkjørt 5 moskus ved Heglingen på Dovrefjell. Det var hverken trivelig eller lett arbeid å klippe ull av disse maltrakterte dyra, men det ble berget en del ull som er et kjærkommet tilskudd til ulla vi ellers har hatt tilgang på gjennom prosjektet.

Vi har bestemt at vi vil samle opp ull fra moskus og sende for rensing og spinning. Dette sparer oss for svært mye arbeid. Ull som er tilgriset av blod, må imidlertid vaskes før videre bearbeiding.


søndag 24. mai 2015

Forsøk med å sende ull til rensing og spinning

Det er et kjempestort arbeid å rense, karde og spinne moskusull til ferdig garn. Oppdal husflidslag har derfor som en prøve sendt 6 kg grovrenset moskusull til "Telespinn" for å få det renset, kardet og spunnet. Garnet er nå kommet tilbake med svært godt resultat på alle måter - både økonomisk, kvalitet på garnet og gledelig lite svinn.

Av 6 kg garn, som er minste mengde ull som mottas for rensing og spinning,  kom det tilbake 5,3 kg ferdig spunnet garn. Dvs. det var 0,7 kg svinn i løpet av rense-, karde- og spinneprosessen. Dette synes vi var gledelig lite svinn. Vi var også veldig spent på hvor godt den maskinelle renseprosessen fjernet de stive hårene av ragg. Noe av ulla var renset én gang, noe to ganger med litt større kostnader når ulla var renset to ganger. Begge kvalitetene var brukbare, men selvsagt noe mer ragg i garnet som bare var renset én gang.

Prisen på garnet var beregnet ut fra opprinnelig mengde tilsendt ull. Da blir det jo ytterligere et poeng at svinnet under prosessen er akseptabelt.
Maskinrenset og -spunnet ull av moskus fra Dovrefjell. Garnet blir jevnt, tynt og fint og er godt å strikke av. Ull renset to ganger var veldig mykt og fint og var gledelig godt renset for ragg. Ulla bevarer de gode varmeegenskapene og maskinell rensing og spinning sparer en for mye arbeid fram til ferdig produkt. Råvarene vil til gjengjeld koste mer.
Nydelig garn og lue av maskinrenset og -spunnet ull av moskus fra Dovrefjell.
Pannebånd og babyskjerf i håndrenset og heimespunnet garn av moskus blir litt grovere enn maskinrenset og -spunnet garn. Garnet og produktene får til gjengjeld et sjarmerende "rustikt" preg for de som verdsetter det, men bak ligger det utrolig mye arbeid osm også må verdsettes!

lørdag 25. april 2015

Beredning av skinn fra moskuskua som ble skutt i Lesjafjellet seint i mars 2015.
Vi har hatt kontakt med kjøper av skinnet av moskuskua som ble skutt i Lesjafjellet i slutten av mars i år 2015. Ut fra våre litt blandede erfaringer med skinn fra moskus skutt i samme området i slutten av april i fjor, 2014, har vi stilt noen spørsmål til kjøper av dette skinnet:
  • Hvordan er det med skinnet du har kjøpt? Dyret ble jo felt ca. 1 måned tidligere enn tilsvarende  dyr i fjor som vi fikk hånd om og i tilsvarende område – høgt til fjells med fortsatt streng vinter, men en usedvanlig mild vinter.
  • Hvordan er de beredte skinnene du får tilbake fra garveriet? Kan  beredning generelt med den, tross alt, kraftige/harde håndteringen beredning krever (sterke væsker og bad) gjøre at røyteprosessen  blir forsterket slik at underulla løsner mer enn den i utgangspunktet hadde gjort på slaktetidspunktet?
Klargjøring av skinn for salting

Vi fikk følgende hyggelige svar:
Når det gjelder moskuskuskinnet jeg kjøpte har det ligget i salt til i går – nå henger det til tørk, og i morgen sender jeg det til beredning. ....  For meg ser det ut til at dette skinnet er av god kvalitet – har ikke sett  noe tegn på at det er løs ull noe sted, så jeg er spent på hvordan sluttresultatet blir. Jeg tror at med så pass milde aprilmåneder vi har hatt de siste par årene, så kan nok røytingsprosessen initieres forholdsvis tidlig. Så for å være på den sikre siden er det trolig lurt å satse på høst/vinterskinn – dvs. før april. Men slik jeg har skjønt kan initiering av røyting også være litt individuelt betinget – og avhengig av kjønn og alder, så dette er trolig ingen eksakt vitenskap – slik det meste av biologien engang er. Jeg skal i alle fall gi en tilbakerapport når skinnet er vel tilbake, kanskje om et halvt år. Da får vi også se og ha muligheten til å sammenlikne skinnene dere har kjøpt og skinnet jeg nå skal få beredt.

onsdag 22. april 2015

Samlingen 25. april er avlyst!
 Årsak for få som hadde anledning til å møte.
Vi prøver oss med en samling etter midten av juni - enten et par lange ettermiddager eller en lørdag!!

Nå er det forøvrig snart tida for at moskusen trekker ned i skogen og beiter på frodigere beite.
Bruk en finværsdag utover våren og forsommeren til å ta en tur over Dovrefjell med kikkert og god tid!
Fem moskus på beite på gammel beitemark rett ved E6 og jernbanen midt på dagen, men det drøyer vel litt til den kommer ned enda?

mandag 20. april 2015

Neste fellessamling blir lørdag 25. april på Villreinsenteret på Hjerkinn!
Vi starter som ved de andre samlingene kl 10 og holder på til litt utpå ettermiddagen, kl 17 eller 18? Denne gangen vil folldølene ta ansvar for mat osv.

Vi ønsker alle interesserte hjertelig velkommen, også de som ikke har deltatt tidligere eller som ikke er medlem av husflidslagene i Folldal, Oppdal eller Dovre.

Som sist åpner vi med en prat og viser fram og prater om det vi har gjort siden sist. Etterpå fortsetter vi arbeidet med både skinn, horn, bein, ragg og ull. Denne gangen har vi ikke tilgang på maskinene på Hjerleid, men vi får planlegge, så vi klarer oss uten det for denne gangen.

Er det noen som har ideer til noen enkle, men brukbare produkter vi kan lage i et tilstrekkelig antall for salg i sommer?

Vi bør også diskutere om vi får til en utstilling for sommeren der vi kan vise fram det vi har gjort så langt i prosjektet vårt. Hvor bør vi ev. ha en slik utstilling?

En veldig viktig ting er en logo for produktene våre. Vi har fått noen gode idéer som vi arbeider med, men som ikke er kommet i mål enda.

En veske med lokk av moskuspels som er laget siden siste samling. På samlingen 25. april er vi spent på å få se nye gode idéer som er satt ut i livet med råvarer moskus.

søndag 5. april 2015

Ny vellykket arbeidssamling 21. mars 2015

Arbeidssamlinga vi hadde på Hjerleid 21. mars med 11 deltakere.

Simen kunne fortelle fra sin presentasjon av prosjektet i årsmøtet i Sør-Trøndelag husflidslag som ble arrangert på Oppdal. Prosjektet skapte gode diskusjoner med mange innspill fra deltakerne.

Arbeidssamlingene vi har hatt er inspirerende og sosiale, og vi samarbeider godt på tvers av Dovrefjell!! Dovre husflidslag med leder Liv skal ha ros for at det blir stelt i stand så hyggelig på husflidsrommet på Hjerleid. Et høgdepunkt på dagen var trøndersodd iblandet kraft kokt på moskusbein! Det smakte fortreffelig etter aktive arbeidstimer, og ikke minst passet det veldig godt for anledningen!

På arbeidssamlinga 21. mars hadde mange prøvd seg på både det ene og det andre, både råvarer og teknikker, og det var mye å vise fram. Det som var laget og vist fram ga positive diskusjoner i gruppa. Alle fikk mer innsikt i materialene og teknikkene som var brukt, og det kom fram konstruktiive innspill til det som var laget.

Her var prøveprodukter av moskuspels (les mer i avsnittet om skinn):
Prøve på sitteunderlag med skinntrykk som kan brukes både ute og inne.

Mindre "ferdaminner" - vi må finne en bruk for mest mulig av skinnet.
Besetning av moskuspels på jakke, kjole eller kåpe.

 


Ragget var prøvd ut i ulike teknikker (les mer i eget avsnitt om ragg):
 Det ble ved forrige samling spunnet tråd av moskusragg. Det fungerte greit, forutsatt at ragget har en viss lengde. Det myke, korteste ragget som er noen steder på dyret, var umulig å spinne fordi tråden røk stadig. Det spunne garnet  ble forsøkt ut i ulike teknikker som makramé, ulike fletteteknikker, strikking og hekling. Konlusjonen var at teknikker som krevde løkker som makramé, strikking og hekling var dårlige teknikker for spunnet ragg. Det spunne ragget var svært stivt og glatt, slik at makraméknuter løsnet raskere enn de ble knytt, men ble ganske dekorativt! Strikking og hekling ga et uformelig og stivt resultat. Derimot var tråd av ragg godt egnet til ulike fletteteknikker som vanlig fletting, firfletting osv.


Makramé med 6 og 8 tråder spunnet moskusragg ga luftige og løse knuter - 
dekorativt, men med svakt hold.

Ulike fletteteknikker, som f.eks. vanlig tre-tråds flette, firfletting og fletting med flere tråder fungerte greit.
Strikking med tynne pinner ble bare stivt og hardt. Strikking med grovere pinner ga et uformelig resultat.
Det ble forsøkt å lage krøllhårssåle av moskusragg. Det gikk an, men ragget oppførte seg ikke helt som hår av ku som var den vanlige råvaren for slike såler.
Bein
Det var arbeidet mer med polering og bearbeiding av bein. En poleringsmaskin med 6 poleringsskiver som var kjøpt etter at gruva på Hjerkinn ble lagt ned for alternativ næringsutvikling, var effektivt utstyr!
Knapper av moskusbein som er polert på en poleringsmaskin med 6 skiver.

Det ble også diskutert mer prinsippene for rensing av bein. Knappene ovenfor viser at det ikke er skjemmende at beinet ikke er helt hvitt. Derimot bør beina ikke kokes så mye at det blir porøst og ikke lar seg polere.

Horn
Det  ble på samlinga arbeidet mer med moskushornet. Det er bare voksne okser som har en stort og kompakt "hornbrask". Kyr og ungdyr har hule horn som er fylt med hard, men porøs beinsubstans. I enden/tuppen er alle hornene kompakte.
Kompakt pannebrask av horn fra en voksen moskusokse. Fint mønster som er forskjellig avhengig av om hornet skjæres på langs eller på tvers, jf. bilde hhv. ovenfor og nedenfor. Ved sliping og polering trer mønsteret tydeligere fram.
 

Porøs beinsubstans fyller hulrommet i hornene til ku og unge dyr.
Hule horn fra moskuskyr og ungdyr.




tirsdag 17. mars 2015

Vellykket presentasjon av prosjektet på årsmøtet i Oppland husflidslag

Dovre husflidslag og moskusprosjektet fikk litt tid til å presentere seg under årsmøtet i Oppland husflidslag på Honne sist helg. Da kom den fine rollup'en vi hadde laget til nytte og gjorde seg godt. 


Liv Skogsrud Vigenstad, leder i Dovre husflidslag, presenterer moskusprosjektet på Honne under årsmøtet til Oppland husflidslag

mandag 16. mars 2015

En flott "Roll-up" for å presentere prosjektet vårt


Vi har fått laget en flott roll-up som vi kan bruke når vi presenterer prosjektet vårt. Den kan brukes av alle som tar på seg oppdrag for prosjektet - som ved presentasjon på årsmøter, for kommunestyrer, resiselivet eller for andre som vil vite hva vi arbeider med.


torsdag 26. februar 2015

Spenstige ideer til produkter av moskus!






NB. Minner om ny felles arbeidsdag med moskus på Hjerleid lørdag 21. mars fra kl 10 og utover.... Se blog fra 23. februar og under fanen Annet øverst på sida!

 Anne Marie Aa fra Dombås har latt seg inspirere av temaet og har funnet på nettet en del spenstige ideer som lett kan overføres til moskus:

  
Kranier som er dekorert eller utskåret.










Armbånd av horn el. bein av moskus?
 
Lær av moskushud og smidd armring.
Lær av moskushud flettet til armbånd eller belte e.l.
Gyngemoskus. Om ikke av moskusens skinn, så kan vel brunt saueskinn brukes?
 
Lær av moskushud flettet til armbånd eller belte e.l.
Moskusmøkk/-tenner som ørepynt el. smykke.
Fotomotiv som tekstiltrykk. Både av levende moskus og hodeskaller o.l.
Smykker ig lysholdere av knokler?

Smedene lager horn, skallen/hodet lages av moskusbein.
Nålefilting men med moskusull/motiv, til høyre en rein og en sau, men det kan sikkert lages en moskus også.












Såpe med moskuslukt og motiv av moskus. Musk var jo en deodorant en gang i tiden
med lukt fra en kjertel fra moskusen. Kan den brukes i såpe?