![]() |
Utgangspunktet er nok litt sørgelig. Dette er blant de råvarene vi har for å lage produkter av horn, tenner og kjever av moskus. |
![]() |
Moskushorn som skal arbeides til eksklusive og lekre produkter? |
![]() | |||
Kan vi bruke tennene og kjevene til noe spennende? |
![]() |
Bein av moskus, ikke helt ferdig renset, utfordrer både kreativitet og håndverksferdigheter for å bli ekslusive produkter som folk ønsker å ta med hjem som et minne fra Dovrefjell! |
- Linker
- Moskushorn
- Rensing av bein
- Koking av bein
- Bleiking av bein
Linker.
http://www.qiviutonline.com/
hjerleid.trykker.com/category/beinarbeid/
http://www.bio.no/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=19055
http://www.arcticskeletons.com/
Moskushorn
Horn og gevir er i prinsippet helt forskjellig. Hjortedyra (elg, hjort, rein) har gevir. Disse felles hvert år, og det vokser ut nye. Geviret vokser og får næring gjennom bastlaget som et blodfylt hudlag utenpå geviret. Et horn derimot sitter på dyret hele livet og vokser med dyret. Hornet forsynes med næring via hulrommet midt i hornet. Hulrommet er fylt med bein og blodårer. Det er de voksne moskusoksene som har det største hornet som er mest spennende for oss i husflidssammenheng. Kalver og kyr har horn som er hule og fylt med en beinsubstans der blodårene forsyner hornet med næring slik at det vokser.
Hos moskusfeet har begge kjønn horn. De er ferdig utvokst når dyra er 5 år gamle. Horna starter i panneplater og krummer seg nedover langs hodet og utover og får en karakteristisk form. De ender i en oppbøyd spiss. Oksene har større og kraftigere horn enn kyrne og spesielt er panneplatene hos oksene store og svulmende.
Hos kalvene utvikles første sommer og høst bare noen korte tapper som for det meste skjules i pelsen. Horna vokser stort sett bare i sommerhalvåret.
Ettåringene har ganske spinkle horn 10 – 15 cm lange. De står skrått ut til siden med en svak framoverbøy. Hornbasis vises ikke og skallen er dekket av krøllete kvite hår som vises på langt hold.
Toåringene har fortsatt mye kvite hår i skallen. Horna har vokst og peker ca 45 grader nedover, spissene er bøyd noe framover og oppover. Oksene har tykkere og kraftigere horn enn kyrne.
På treårige kyr begynner panneplatene å stikke fram fra de kvite hårene i skallen. De er spinkle og ikke ferdig krummet. Treårige okser er meget karakteristiske med lyse, nærmest elfenbenfargede horn. Panneplatene begynner å svulme og er godt synlige.
![]() |
Horn av 3-årig moskusokse. Alle hornene er fyllt med beinvev som forsyner hornet med blod og næring slik at hornet vokser og er et levende vev hele dyrets liv. |
Fireårige kyr har nesten ferdigvokste horn og kan være vanselig å skille fra eldre dyr.
![]() |
Horn hos voksne kyr |
Hos oksene krummes hornene ferdig dette året og panneplatene blir nesten ferdig utvokst. Horna er lite slitt og spissene er tydelig svarte.
![]() |
Horn av 3-årig moskusokse oppdelt i større og mindre biter. Vi ser godt at hornet vokser rundt beinet midt i hornet. |
![]() | ||
Bit av en den store pannebrasken fra voksen moskusokse. Hornsubstansen har nydelig spill, men ulikt spill om en ser det på langs eller på hvers av hornet. |
Bein - Rensing
Før en kan gjøre noe som helst, må beina renses for hinner, sener og kjøttrester. Dette er en stor utfordring å få til bra! Det blir ofte anbefalt å koke beina. Når bein kokes, løser man opp gelatinen i beinet, og det blir sprøtt og porøst og ikke særlig egnet til å lage noe av. I tillegg blir de misfarget og får ubehagelig lukt dersom fett og blod ikke er fjernet godt før koking.Hvis man velger å koke beina, må de kokes så kort som mulig!
Bedriften Arctic Skeletons som virkelig har vist at de kan det med å rense bein, advarer sterkt mot å rense bein med koking! De mener at rensing av bein ved koking aldri kan gi et godt resultat.
Nettstedet "Spør en biolog" http://www.bio.no/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=19055 viser at det er mange komplikasjoner knyttet til det å rense skjeletter uten koking!
Hvis en allikevel velger å koke beina, er det viktig at blod og fett er fjernet før koking. Ved koking koagulerer blodet inne i beinsubstansen og gir misfarging som er vanskelig (umulig) å fjerne. I tillegg trekker fett som er inne i hulrom i beinet, f.eks. i beinmargen, inn i beinsubstansen og gir både misfarging og sterk lukt som er umulig å bli kvitt i ettertid! Dette var vår første erfaring, så dette vil vi forsøke å unngå ved seinere arbeid. Vår erfaring er også at lukten av moskusfett sitter godt i!
![]() |
Et eksempel som ikke bør følges! Vi kokte beina før vi hadde fjernet blod og fett i bl.a. beinmargen. |
![]() |
Rensing av beina etter koking. Det gikk greit for de lange beinpipene i de lange knoklene, men disse er greie å rense uten koking. Et kjempearbeid å rense de beina der de store senene er festet. |
- La beina ligg i kaldt vann som skiftes regelmessig over lang tid, gjerne i flere uker. Dette trekker ut blodet. Det er en fordel å dele opp beina noe. Da trekker blodet raskere og bedre ut.
- Fjern mest mulig av beinmargen før beina blir lagt i vann. Beinmargen er lett å fjerne hvis beina er delt opp litt. F.eks. kan en sage av knokkelenden på de lange knoklene. Fra de lange beinpipene er det lett å pirke og dytte ut beinmargen med en tykk strikkepinne eller tre-/ metallpinne. Når beinmargen er fjernet, vaskes også blodet lettere ut. Det er beinmarg i hulrom i mange av de andre beina også. Dette bør også fjernes før videre rensing.
- For de beina som en kan rense uten koking (se under), fjernes fettrestene ved å legge beina i sterkt og varmt (ikke kokende) såpevann, f.eks. Zalo. Bruk flaskekost for å få ut restene av beinmargen og fettet så det blir minst mulig fett igjen. Dette kan være lurt også å gjøre for bein som skal kokes for å hindre at det er fett i vannet som kan trekke inn i beinet.
På knokkelendene og andre bein der det er festet sener, er det nok nødvendig å koke noe. Bruk av høgtrykkspyler for å rense beina skal være effektivt og reduserer behovet for koking.
Kok beina så kort som mulig. For å hindre fettrester å trekke inn i beinet, er det lurt å koke i sterkt såpevann, f.eks. Zalo. Noen bruker også oppvaskmaskinsåpe. Det er alltid en fare for at både koking og sterk såpe eller kaustisk soda kan gi forandringer i beinsubstansen og gjør den mindre hard og egnet for bearbeiding.
Bleiking
Etter at beina er renset for sener og hinner kan de bleikes med vannstoffperoksyd/hydrogenperoksyd. Det anbefales ikke sterkere løsning enn 3-5%. Hydrogenperoksyd selges i små flasker i anbefalt konsentrasjon på apoteket. Også disse svake oppløsningene er etsende for hud og må holdes langt unna småbarn!
er det mulighet for å kjøpe moskushorn av dere? skulle hatt en passe stor en fra en okse, til knivskaft.
SvarSlettSelger dere moskus til knivskaft ?
SvarSlett