Ragg

Ragget prøvd ut i ulike teknikker:
Siden ragg av moskus er en "billig" ressurs, har vi brukt litt tid på å finne anvendelse for denne. Dette utfordrer også kreativiteten og kunnskap om ulike håndarbeidsteknikker - en skikkelig utfordring med andre ord! Skal det kunne produseres og omsettes produkter av ragg, forutsettes det også at dette har en slags lønnsomhet i seg. Men også ragg er en begrenset ressurs, så produktene må ha et begrenset forbruk av råvarer. Vi tenker oss at det kan lages mindre produkter som "ferdaminner" for de om har besøkt Dovrefjell.

Ragget klipper vi av skinn som ellers ikke kan omsettes. Som regel er det også underull blandet i ragget, men det er ikke noe stort arbeid å skille ragget fra underulla.  Det er en større utfordring å få ut all ragget av underulla for å få god nok kvalitet på ull som skal spinnes og strikkes til klær.

Ubehandlet ragg. Vi har ikke kardet ragget, men samles det i bunter manuelt. Ubehandlet ragg er glinsendene, svart og stivt.
Ragg som ikke er spunnet til tråd flettet i tre-trådig flette. Dette gir fin glans når det ikke er spunnet som tråd, men veldig glatt og stivt og har da en begrenset lengde.
"Krøllhårssåler" av moskusragg. Dette er en "rødlistet" håndarbeidsteknikk knyttet til hår av ku. Vi ønsket å prøve om moskusragg hadde samme egenskapene. Ragget nøstes rundt pinner eller spoler og kokes i vann slik at hårene tar krøll. Konklusjonen var at det var tyngre å få til god krøll på moskusragg enn på hår av storfe,men vi tror sålene ble gode!


Det ble ved forrige samling spunnet tråd av moskusragg. Det fungerte greit, forutsatt at ragget har en viss lengde. Det myke, korteste ragget som er noen steder på dyret, var umulig å spinne fordi tråden røk stadig. Det spunne garnet  ble forsøkt ut i ulike teknikker som makramé, ulike fletteteknikker, strikking og hekling.

Tråd/garn spunnet av moskusragg. Garnet mister litt av glansen og framstår mer brunt enn ubehandlet ragg. Men tråden er fortsatt glatt og stiv.

Makramé avtråd av spunnet moskusragg - 8 tråder. Knutene løsnet umiddelbart og var umulig å få til å sitte, men det ble dekorativt? Produktet blir stivt og "kløete" hvis det skal brukes inn mot f.eks, halsen. Produktet er nok heller ikke veldig slitesterkt?
Makramé av tråd av spunnet moskusragg - 6 tråder
Firfletting av tråd av spunnet moskusragg. Øverst 4 trådgrupper med 2 tråder og nederst 4 trådgrupper med én tråd. Tråd av spunnet ragg egnet seg godt til fletting. Det ble faste, fine fletter, men de klør nok litt mot f.eks. halsen for de fleste.
Hekling i luftmasker av tråd av spunnet moskusragg. Dette går greit når nålen ikke er for liten. Ved liten nål, snurrer luftmaskeraden seg i en spiral.
Ttråd av spunnet moskusragg strikket med rel. grove pinner. Resultatet er stivt og uformelig og ikke særlig dekorativt?

Tråd av spunnet moskusragg strikket med finere pinner både i rettstrikking nederst og glattstrikking øverst. Resultatet er fast, men veldig stivt og hardt.

Ragg som innslag i vev vil vi utforske mer!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar