søndag 21. juni 2015

Vellykket utstilling på Hjerleiddagen 14. juni

Det var stor interesse for standen vi hadde under Hjerleidutstillinga.


Hjerleidutstillinga er den tradisjonelle håndverksutstillinga på Hjerleid på Dovre som har vært arrangert hvert år siden 1903. Den gangen var Hjerleid en husflidsskole med mange håndverksfag som bl.a. treskjæring, skomaker og snekkerfag. Seinere var skolen  yrkesskole og videregående skole med både håndverksfag og andre mer moderne yrkesfag og studiespesialisering. Studiespesialisering er i dag en avdeling ved nord-Gudbrandsdal vidaregåande skole. Håndverksfagene drives i dag som  en privatskole med utdanningstilbud innen treskjæring og smedfag (les mer om Hjerleid og Handverksskolen på http://www.hjerleid.no). På utstillingsdagen er skolen åpen også for andre som ønsker å vise fram ulike håndverksprodukter og håndverksproduksjon.

Til utstillinga til "Dovremoskus" var det laget seks plakater som forteller litt om arbeidet vårt i det året prosjektet har vart, og om erfaringene vi har gjort med råvarene. Stoffet til disse plakatene finner du fordelt på innleggene i denne bloggen. Det er meningen at plakatene skal lages i flere sett slik at både Folldal og Oppdal husflidslag kan ha sine lokale utstillinger.

Glimt fra utstillinga:
 
Det var gjort et forsøk på å lage krøllhårssåler av ragg fra moskus. Det er også sendte inn ull for rensing og spinning.
Ulike ideer til smykker av moskushorn. Her er det horn både fra den dekorative panneplata og fra lenger utpå hornet.

Strikkeprodukter av håndrenset og håndspunnet moskusull sammen med trekopper med moskusbein og -horn innfelt i håndtaket. Det er også forsøkt med flettet ragg til mindre gjenstander som "ferdaminner".

Logo for prosjektet

Nå har vi fått ferdig logoen for prosjektet vårt. Vi vil bruke logoen i ulike sammenhenger i arbeidet vårt, bl.a. ble logoen brukt øverst på plakatene vi laget til Hjerleid-utstillinga midt i juni. Logoen slik den nå foreligger, er tegnet av Inger Synnøve Killi, Dombås. Hun deltar i prosjektet og har utformet logoen etter idéer som har kommet inn.

Vi vil også bruke logoen når vi skal merke produktene som etterhvert blir utviklet av råvarene fra moskus.

mandag 1. juni 2015

Mobil moskusutstilling i sommer

Besetning av moskuspels ble lekkert og er kanskje et produkt det går an å satse på?
Nå går det fort mot sommer, og det blir liten tid til flere arbeidssamlinger i prosjektet før sommeren. Som vanlig tar ting lengre tid enn planlagt, og vi kom ikke så langt i arbeidet som vi optimistisk tenkte da vi startet opp for ett år siden. Dette er jo et prosjekt som drives av deltakernes interesse og går på frivillig basis på fritida for de aller fleste. Prosjektet må derfor i alle fall gå ett år til. Planene var jo å utvikle produkter fra råvarer av moskus som vi ville forsøke i markedet. Så langt er vi  ikke kommet enda, men vi er på god veg. Neste sommer må vi ha klar produkter som kan frambys for salg. I løpet av høsten og vinteren vil vi fortsette jobbinga.

Det store arbeidet nå er å planlegge en utstilling for å fortelle om moskusprosjektet vårt og arbeidet og erfaringene så langt. Den vil vises 14. juni  på Håndverksdagene på Hjerleid på Dovre sammen med bla. elevutstillinger innen trearbeid, treskjæring og smiing fra skolen.Håndverksdagene har ellers et rikholdig program og gjør det verd å ta turen til Dovre.

De som er interessert i å høre og se mere om arbeidet vårt med moskus, må reise til Dovre og besøke utstillingen på Hjerleid 14. juni. Utstillingen er åpen mellom kl 12 og kl 17.

Vi håper også at utstillingen kan brukes i andre sammenhenger  i løpet av sommeren og høsten.

Moskusbein i biter - en råvare med mange muligheter som ikke er så begrenset som andre råvarer av moskus, men fortsatt er det en råvare for oss - ikke et ferdig produkt, som jo er målet vårt.

Moskusull er ikke lettvint!

Om våren trekker moskusen ned fra fjellet til fjellbjørkeskogen til friskt og frodig beite. Denne våren er nok spesiell med mye kaldt vær i hele mai og stadig nysnø i fjellet. Den siste tida har dessverre flere moskus blitt påkjørt av toget. Moskus har ingen reaksjon med flukt og stiller seg opp mot faren. I naturen er dette tilstrekkelig beskyttelse. Men når toget kommer og moskusen står på jernbanelinja, er utfallet klart! Dyr som er påkjørt av toget er ofte så maltraktert at det er lite å ta vare på av skinn, horn eller kranier, men ofte er det litt ull og ragg som kan berges.

Arbeid for å berge ull og ragg fra moskus som er påkjørt av toget - når det er mulig.
Siden moskusull fra Dovrefjell er en svært begrenset og vanskelig tilgjengelig råvare, har Dovre husflidslag og moskusprosjektet bedt om å bli varslet når det er påkjørt moskus på jernbanen, dyr som ikke vil bli tatt vare på på annen måte. Den siste tida har husflidslaget rykket ut flere ganger ved moskuspåkjørsler på toget, siste gang for en drøy uke siden da det ble påkjørt 5 moskus ved Heglingen på Dovrefjell. Det var hverken trivelig eller lett arbeid å klippe ull av disse maltrakterte dyra, men det ble berget en del ull som er et kjærkommet tilskudd til ulla vi ellers har hatt tilgang på gjennom prosjektet.

Vi har bestemt at vi vil samle opp ull fra moskus og sende for rensing og spinning. Dette sparer oss for svært mye arbeid. Ull som er tilgriset av blod, må imidlertid vaskes før videre bearbeiding.