torsdag 26. februar 2015

Spenstige ideer til produkter av moskus!






NB. Minner om ny felles arbeidsdag med moskus på Hjerleid lørdag 21. mars fra kl 10 og utover.... Se blog fra 23. februar og under fanen Annet øverst på sida!

 Anne Marie Aa fra Dombås har latt seg inspirere av temaet og har funnet på nettet en del spenstige ideer som lett kan overføres til moskus:

  
Kranier som er dekorert eller utskåret.










Armbånd av horn el. bein av moskus?
 
Lær av moskushud og smidd armring.
Lær av moskushud flettet til armbånd eller belte e.l.
Gyngemoskus. Om ikke av moskusens skinn, så kan vel brunt saueskinn brukes?
 
Lær av moskushud flettet til armbånd eller belte e.l.
Moskusmøkk/-tenner som ørepynt el. smykke.
Fotomotiv som tekstiltrykk. Både av levende moskus og hodeskaller o.l.
Smykker ig lysholdere av knokler?

Smedene lager horn, skallen/hodet lages av moskusbein.
Nålefilting men med moskusull/motiv, til høyre en rein og en sau, men det kan sikkert lages en moskus også.












Såpe med moskuslukt og motiv av moskus. Musk var jo en deodorant en gang i tiden
med lukt fra en kjertel fra moskusen. Kan den brukes i såpe?



mandag 23. februar 2015

Mer arbeid med moskus lørdag 21. mars på Hjerleid!

Arbeidshelga  vi hadde 14. og 15. februar ga mersmak! Den var både veldig hyggelig og ga stor inspirasjon i arbeidet.

Vi planlegger en ny arbeids- og kursdag med råvarer fra moskus.
Denne blir lørdag 21. mars kl 10 - 18 (eller så lenge vi orker og har lyst) og blir på Hjerleid i husflidslagets lokaler og i verkstedene på Handverkskolen. Fokus blir som sist: ull, ragg, skinn, horn og bein. Kristian, lærling v/Handverkskolen, vil hjelpe oss som sist. Spinning blir også en viktig aktivitet.

Meld fra til Liv om du vil være med på tlf. 959 37 743.

mandag 16. februar 2015

Statusrapport frå Folldalen utpå dagen måndag:


Hei,  no er eg såå lykkeleg!Eg får til å spinne! Har laga 3 spolar med garn så no kan eg snart prøve på moskusulla og! Helsing til alle og tusen takk for spinnekurs! Mvh Ellen Hovden, Folldal.

søndag 15. februar 2015

Kurs- og arbeidshelga på Dovre var veldig vellykket!

Spent forsamling fra husflidslagene i Folldal, Oppdal og Dovre samlet før starten av kurs- og arbeidshelga på Hjerleid på Dovre 14. og 15. februar. Med kursledere var vi nesten 20 deltakere hver av dagene.
Diskusjonen går og erfaring utveksles om  ...spinnning, moskusull, karding, rensing av ulla, kan ragget spinnes, har du spunnet før, hvordan var været over fjellet, hvordan jobber dere i husflidslaget hos dere.....
Karda tuller med lett moskusull, møysommelig renset for ragg, gjøres klar for spinning. "Sjefsrenseren" kontrollerer resultatet.
Her kreves det konsentrasjon. Det er krevende å få flyt i både pedalen og ulla samtidig. Karda tuller med dunlett og myk moskusull ligger klar, men er så lett at den lett føres med trekk fra folk som går forbi og finnes også igjen rundt i krokene på rommet
.
Det krever mot å gå løs på de store skinnfellene av moskus - Egner skinnet seg som veske, kanskje? Eksklusive og iøynefallende vesker må være midt i blinken!

Er moskusragg egnet til å lage krøllhårsåle? Et eget prosjekt rundt en rødlistet husflidsteknikk. 
Erfaringer må gjøres både når det gjelder egenskapene til materialene og bearbeidingen. Hva er best til å kappe bein - kontursag ?


Eller er bandsag best egnet? Flott å få være på Handverkskolen med alt det flotte verkstøyet og maskinene de har der!
Ekstra spenning er  det knyttet til det store hornet fra en fullvoksen moskusokse. Utvendig er hornet rufset og slitt, men hvordan er det inni? Her gjøres første snittet i hornet på bandsaga.



Ungt innslag på kurset i gang med bearbeiding av bein, horn og tenner! Resultatet var virkelig noe å vise fram!



  
Moskusbein behandlet på riktig måte er svært dekorativt og lekkert! Dette må være en fin suvenir å ha med som minne fra Dovrefjell! Elfenbein fra Dovrefjell




Etterhvert vil det bli lagt ut mer om erfaringene vi fikk fra arbeidet under kurs- og arbeidshelga og litt mer detaljert om hva vi arbeidet med. Dette blir lagt ut under hvert tema, jf. "knappene" øverst på blogsida.

torsdag 5. februar 2015

Sortering av moskusull - medlemsmøte i Dovre husflidslag

I hele februar skal råvarer fra moskus være hovedtema i de ukentlige medlemsmøtene i Dovre husflidslag.

Som i det meste av arbeidet med ulike håndarbeidsteknikker er tilberedning av råvarene et nødvendig og svært tidkrevende arbeid. Litt av poenget med prosjektet er å lære om råvarer av moskus. Disse råvarene får vi ikke kjøpt ferdig på nettet eller i butikken. Moskusulla er ikke noe unntak. Forutsetningen for å få den bløte myke ulla som moskusen er kjent for, er at de stive dekkhåra fjernes. Det er et møysommelig arbeid! Klarer vi det selv eller finnes det utstyr som gjør dette enklere?

Mye av ulla vi har fått er ull som er klippet av moskus der skinn og skrott ellers er for ødelagt til å bli brukt til utstopping eller beredning. Her er den fine underulla godt blandet med stive og delvis lange dekkhår. Der ulla ikke har vært vasket først, er det lett å se og dra ut de lange dekkhåra. I ull som har vært vasket, er underull og ragg filtret sammen, og det er vanskeligere å få med seg så mye av ragghåra.

Stor konsentrasjon i arbeidet med å rense bunnulla fra de stive hårene med ragg.
Men arbeidet er trivelig og går unna når en arbeider mange sammen og praten går om så mye. Så får vi se når kurshelga kommer, om den sorterte underulla er bra nok til å brukes videre til karding, spinning og strikking.

Vi måtte også ta en runde med de lekre moskuskinna vi har fått beredt. Hva skal vi bruke dem til? Råvaren er kostbar med innkjøp av skinn og seinere beredning. Vi så at pelsen har både ujevn kvalitet og er veldig forskjellig på de ulike stedene på dyret/skinnfellen. Enkelte steder er det neste ikke bunnull - bare langt ragg, andre steder både langt ragg og mye ull, mens det andre steder er nesten bare fin underull. Det er også enkelte hull i skinnet. Alt dette må vi selvsagt ta hensyn til.  Dette må også virke inn på prisen vi kan ta for produktene.
Spennende og utfordrende arbeid å få til produkter av de beredte moskusskinna!

søndag 1. februar 2015

Nå er vi i gang! 
Nå har bloggen vi har pratet om lenge, endelig et innhold. Vi håper at dette skal være et sted hvor vi kan informere om det som skjer i arbeidet med råvarer av moskus. Dette skal også være et sted der interesserte kan få del i erfaringer vi har gjort og kanskje også et forum for spørsmål, svar og meningsutveksling. Selve bloggen vil være som en dagbok for det som skjer, mens detaljinformasjon vil bli lagt ut under fanene øverst på sida.

I Dovre vil det skje følgende framover:
  • I februar vil Dovre husflidslag ha moskus som tema på de ukentlige møtekveldene. Møtene er i husflidslagets lokaler i kjelleren på Hjerleid på Dovre hver onsdag kl 19.
  • I tillegg inviterer vi alle interesserte til en kurs- og arbeidshelg helga 14. og 15. februar 2015. Også den vil være på Hjerleid på Dovre.Tidspunkter blir lørdag kl 13 – 18 med anledning til å arbeide utover kvelden og søndag kl 10 – 16. Medlemmer av husflidslagene i Oppdal, Folldal, Dovre og Lesja og andre fra disse kommunene som ønsker å bidra er spesielt invitert. Vi håper også at andre som er interessert i å lære mer om råvarer av moskus og vil være med å utvikle kunnskapen om disse, vil delta. Det vil være anledning til å overnatte i hyblene til Handverkskolen på Dovre. Kursavgiften er kr 400 pr. person inkl. noe mat under kurset. Utgifter til råvarer kommer i tillegg. Medlemmene i husflidslagene avtaler prisen til råvarer direkte med laget.
Biter av bein fra moskus - kan det gi inspirasjon?

Moskus ull og ragg i tette floker - dette må skilles. Kan ragget spinnes? Ulla må kardes og noe også spinnes.
Ragget har et eget utgangspunkt. En billig råvare - hva kan den brukes til?

 Vi har mye spennende vi skal arbeide med i løpet av kurs- og arbeidshelga midt i februar:
  • Skinnene som vi har fått beredt
  • Ull – rense ulla fra de lange, stive dekkhårene - ragget - spinne, strikke – andre teknikker. 
  • Kurs i spinning av moskusull og ragg? med Solveig Orstad Teigen som instruktør
  • Ragget – hva kan vi bruke dette til og hva må da gjøres med ragget på forhånd
  • Bein – rensing av beina og videre bearbeiding. Undersøke konsistens, egenskaper, hensiktsmessig utstyr osv. Her får vi hjelp av instruktører fra Senter for bygdekultur, og vi får tilgang på maskiner, verktøy og utstyr.
  • Horn – Bearbeiding og se på konsistens og egenskaper, hensiktsmessig bruk av utstyr. Også her vil Senter for bygdekultur hjelpe oss.
  • Vi har også tilgang på hodeskaller og kjever med tenner.
  • Klauvene – kan de brukes?
Påmeldingsfrist:  fredag 6. februar 2015
For flere opplysninger - se under fanen "Annet" øverst på sida


Beina må først renses . Moskusbeina var veldig porøse - gir det muligheter for kreative innfall?




.

  • Horn fra moskusen, en svært eksklusiv råvare, gir mulighet for lekre produkter. Simen Bretten, Oppdal, har laget det flotte anhenget av moskushorn.