I hele februar skal råvarer fra moskus være hovedtema i de ukentlige medlemsmøtene i Dovre husflidslag.
Som i det meste av arbeidet med ulike håndarbeidsteknikker er tilberedning av råvarene et nødvendig og svært tidkrevende arbeid. Litt av poenget med prosjektet er å lære om råvarer av moskus. Disse råvarene får vi ikke kjøpt ferdig på nettet eller i butikken. Moskusulla er ikke noe unntak. Forutsetningen for å få den bløte myke ulla som moskusen er kjent for, er at de stive dekkhåra fjernes. Det er et møysommelig arbeid! Klarer vi det selv eller finnes det utstyr som gjør dette enklere?
Mye av ulla vi har fått er ull som er klippet av moskus der skinn og skrott ellers er for ødelagt til å bli brukt til utstopping eller beredning. Her er den fine underulla godt blandet med stive og delvis lange dekkhår. Der ulla ikke har vært vasket først, er det lett å se og dra ut de lange dekkhåra. I ull som har vært vasket, er underull og ragg filtret sammen, og det er vanskeligere å få med seg så mye av ragghåra.
![]() |
Stor konsentrasjon i arbeidet med å rense bunnulla fra de stive hårene med ragg. |
Vi måtte også ta en runde med de lekre moskuskinna vi har fått beredt. Hva skal vi bruke dem til? Råvaren er kostbar med innkjøp av skinn og seinere beredning. Vi så at pelsen har både ujevn kvalitet og er veldig forskjellig på de ulike stedene på dyret/skinnfellen. Enkelte steder er det neste ikke bunnull - bare langt ragg, andre steder både langt ragg og mye ull, mens det andre steder er nesten bare fin underull. Det er også enkelte hull i skinnet. Alt dette må vi selvsagt ta hensyn til. Dette må også virke inn på prisen vi kan ta for produktene.
![]() |
Spennende og utfordrende arbeid å få til produkter av de beredte moskusskinna! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar